Ve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er noen ilustrasjoner på hvordan div mekanismer vi har hatt på våpen opp igjennom tidene. Det har vært en revlosjonerendes utvikling av våpen de siste 400 år. Håper det er til noe nytte disse tegningene jeg har lagt ut, sånn at det blir lettere å forstå hva slags mekanismer som det skrives om på min side.

 

Luntelås.

Her er vel den første mekanismen på musketter som var i bruk i ordinære styrker. Det er rett og slett en hampetau som man ofte brukte menneske urin på for å få den til å gløde sakte nok. Det glødende hampe tauet slo ned i kruttpanna som igjen anntente krutt ladningen i løpet.

 

 

 

 

 

Hjul lås konstruksjon.

 

Dette er hva en kaller en hjul lås, som en kan igjen kjenne ved dette hjulet som sitter på siden. Lett igjen kjennelig sak, flinten beveget seg mot ildstålet og slo mot fenpannna der det lå feng krutt og dette anntente ladningen i løpet.

 

 

En typisk flint lås.

Der treffer jo flinten dette ildstålet merket med tallet Nr.11 og gnister slår ned i troa merket med nr.18 der kruttet ligger også kalt fengkrutt. Denne ann tenner og ilden fra denne slår inn igjennom et lite hull i enden av denne troa inn mot løpet og treffer hoved ladningen inni løpet og en får tenning. Enkelt, men gripende morro.

 

 

 

Perkusjons mekanisme.

 

Dette er en perkusjons mekanisme, lett igjen kjennelig med denne hammeren som er hul og treffer en hul tapp der det skal stå en perkusjons hette. Perkusjons hetten anntenner ladningen som ligger i løpet.


 

 

 

 

 

 

 

 

Har du noen gammle våpen som du vil bli kvitt,ta kontakt         torgeir@gammlevaapen.net       

T.paulsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use copy right

                                                                            www.gammlevaapen.net 

    Her kommer det litt om div. våpen mekanismer.