Ve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M1914 Kongsberg Colt.

Det var i slutten av 1800 tallet at håndvåpen utviklingen virkelig satte fart og munnladnings våpen og enkelt skudds våpen for metall patroner ble erstattet med håndvåpen som hadde fler skudds kapasitet. Dette var et resultat av at verktøy og maskin parken ble bedre og mere moderne. Utviklingen av gasstette patroner og oppfinnelsen av røyksvakt krutt gjorde sitte til at til at et mere kontroler bart kammer trykk kunne opprettholdes. Dette gjorde til at patroner uten krave kunne konstrueres til å funksjonere tilfredststillendes i et magasin. Konstruksjons komisjonen for håndvåpen ble formelt opprettet 1. August 1910, de hadde en masse prøver med håndvåpen fra europa for å komme frem til et dertil egenet hånvåpen for det Norske forsvar.  Av alle prøvene de foretok så endte de på Colt 1911 konstruksjonen, de gikk inn i en dialog med Colt`s fabrikk i USA for å få produsere Colt i Norge. Men dette var ikke så enkelt, men etter en del forhandlinger så kom de frem til en enighet. Denne modellen ble i førsten kalt Colt`s automatiske 11,43mm pistol modell 1912, senere ble dette omgjort til  11,25mm automatiske pistol  modell 1914 i tråd med aprobasjons året.

Kongsberg Colten er for mange like Norsk som kammerladnings geværet eller Krag-Jørgensen geværet. Selv om dette er en Amerikansk konstruksjon. Men det er ikke produsert noe større anntall en hånds våpen noen gang i etter tid og derfor vil den alltid ha en spessiell plass i vår våpen historie. Denne var i tjeneste i det Norske forsvar helt til  den endelige utfasingen i 1992. Så den har tjent oss lenge og vel, det er veldig mange av de moderene våpen som finnes på markedet i dag som er kommet til nettopp pga Colt 1911`s konstruksjon.

 

M1914 Kongsberg colt

 

Kongsberg colten hadde kaliber 45acp eller 11,25mm som den også heter, et grovt kaliber som var i bruk i forsvaret helt opp i moderne tid. Den hadde en magasin kapasitet på 7 patroner + 1 i kammeret totalt 8 patroner. De siste Colt pistolene ble vel utrangert da forsvaret gikk over til Glock pistolen. Denne med nr.680 ble levert inn til Hovedarsenalet 15.  August 1919, men etter rulla i 1940 så hadde den havnet på Kristiansands befestninger, så den Har formelt tilhørt marinens lager.

 

Nr på min KV Colt er 680, ganske lavt nr, men som dere ser har denne anntageligvis ligget i hylseteret og den har fått en del slitasje på finnishen.

Her ser dere dette 22lr innstikks løpet som KV laget for å spare på amunisjonen. Her har de laget 45 acp dummies med hull i midten for å kunne bruke 22lr amunisjon, dette passer i det orginale magasinet og løpet passer rett i kassa. En liten curiositet for en samler.

 

 

 

Her er en Kongsberg Colt laget i 1940, en skikkelig godbit, det er bare laget ca 50 stk  dette året. Det er under en tid da Tyskerne har kontroll over fabrikken.

Bedre bilder kommer snart......

 

Her er det en M1914 Colt som er laget i 1942, den har en finnish på nesten 100 %. Den er også nr. lik helt ned til løpet. Har også et innstikks løps sett til denne i 22lr.

 

Her er en 1945 Kongsberg Colt laget i de siste dager under krigen med waffenamt merking

Konverterings settet i 22.lr med orginal esken,er et litt artig tilbehør. Det mangler dessverre to innleggs patroner, men en artig liten sak i samlingen likevel.

Kongsberg 1912 og 1914 Colter kjøpes kontant om objektet er bra. Send meg en mail om du har noe å kvitte deg med. Kongsberg Colt kjøpes.

Er også på jakt etter deler til denne type Kongsberg Colt, ta kontakt om du har noe liggendes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Har du noen gammle våpen som du vil bli kvitt,ta kontakt pr mail:  torgeir@gammlevaapen.net       

T.Paulsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use copy right

                                                                            www.gammlevaapen.net 

                         M1914 Kongsberg Colt