Ve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 M1884 Jarmann

Jarmann repiter rifle ble laget av Jacob Smith Jarmann, Kongsberg våpen fabrikk startet produksjon av Jarmann geværet i 1882 / 83. Hæren fikk Lange tynne tre kantede bajonettet, mens Marinen fikk korte små knivbajonetter Det er også laget et anntall prøve bajonetter til denne modellen. Det er vel muligens laget et sted mellom 28-30 tusen Jarmann rifler, det er usikkert hvor mange. Kaliberet var 10,15x61R Jarmann og den hadde 8 skudds magasin kapasitet. Geværets lengde uten bajonett er 1350mm og vekten var uten bajonett 4,4 kg, skjeftet var av valnøtt og lysbeiset. Løpet var festet med to band.

Han laget også en mengde sivile våpen i alle mulige varianter. Som 22 åring laget han en Monkeytail rifle og forsøkte å få den aprobert i forsvaret, men de tok ikke denne ung kalven alvorlig. Han hadde et stort firma som het Nylands verksted, dette dreiv han i 40 år etter denne kreasjonen han forsøkte å få aprobert. Inntil han fikk laget den første forsøks rifla med jarmanns patent. Etter dette gikk det slag i slag for Jarmann.

Tyskerene destruerte etter sigendes et ti tusen talls Jarmann rifler så de ikke skulle havne i motstands folks hender, selv om disse var gamle og antikke alle rede da, var de redd for at de skulle brukes i motstands kampen. Det er et bildet av dette et sted der tyske soldater heller parafin over en kjempe stabel av Jarmann rifler og tenner på, dette bildet er jeg svært interesert i å finne en kopi av.

Det har også versjert rykter om en 5000 tusen rifler som ble solgt til utlandet, dette stemmer. Det var vel på slutten av 1920 tallet at et Tyskt firma fikk kjøpt disse, men det er ikke registrert noe sted at de kom frem eller at denne båten gikk ned. Så dette kan faktisk stemme, det er dokumentasjon på forsvars museet at det var et salg og at de ble skipet ut. De forsøkte også å selge disse til Arabere, men det ble det ikke noe av.

 

 

M-1884 Jarmann Repitergevær i 10,15x61R

 

Mitt militære Hær jarmann gevær er i flott stand, men er dessverre om skjeftet en gang og har derfor ingen militære stempler. Den har orginalt munnings blikk noe som er skjeldent på disse, også pussestokken er orginal.

 

Her er deletegninger av M1884 Jarmann repitergevær, som dere ser er det enkle våpen, men hyper moderne i sin tid.

Jeg har dessverre pr i dag ikke noe orginal Jarmann i min samling, men har du noe liggendes så ta kontakt for pris tilbud. Jarmann og bajonett kjøpes kontant, alt av interesse. Høy pris klasse for riktig objekt, ta kontakt pr mail om du har noe du vil kvitte deg med.  

 

Jarmann patron tasker, muligens til Krag, men disse er veldig like.

Kniv bajonett til marinens Jarmann geværer, min har nr.6081, balgen har nr.6485

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Har du noen gammle våpen som du vil bli kvitt,ta kontakt pr mail:  torgeir@gammlevaapen.net      

 T.Paulsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use copy right

                                                                            www.gammlevaapen.net 

              M1884 Jarmann Repiter gevær