Ve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Børsemaker Hans Larsen er født på gården Kvævli i Blaker Aurskog 15. Desember 1823 sønn av  Lars Christophersen og hustru Lisbeth Hansdatter. 18.12.1823 - 06.01.1907 .

Han er vel hva en kan kalle en av de mest oppfinnsomme børsmakere når det gjelder kreasjoner innen våpen en kan finne og en av de store børsemakere i Norges histiorie. Han jobbet lenge med å få aprobert et våpen hos det Norske forsvar, men fikk ikke dette til da kragen ble aprobert i 1894.

Mens det sivile markedet gikk så det suste, sivile, selfangere, jegere og skarpskyttere lovpriste hans våpen. Det er fra en ukjent avis uttalt at firma til Larsen alltid hadde minst 1500 våpen inne på lager eller i arbeid. Dette er vel kansje en liten overdrivelse eller rettere sagt et godt pr stundt for å få opp omsettningen og være litt større en de i virkligheten var. Ikke at de ikke var store, for det var de i sin tid.

Allerede i 1866 fikk Hans Larsen en stor æresbevisning for hans oppfinnelser.

Han var ikke bare våpensmed og oppfinner, men en av Norges mest fremdragendes skarpskytter og en av skyttersakens pionerer. Han stiftet Eiker skytterlag i 1859. På det store skytterstvenet i ladegården i 1862 ble han skytter konge med 7,5 igjennom snitt på 139 skudd på 250 alen avstand. Dette er bare en av de mange skytter bragder denne mann klarte å få med seg i sin leve tid. Han vant en masse konkuranser i sin tid med egne våpen.

På slutten av 1860 årene fikk han en egen fabrikk i Belgia som han produserte en masse våpen for export til blandt annet Norge, men også til andre deler av verden.

Jeg skal etter beste evnet prøve å forklare litt om hvert enkelt våpen jeg får inn i samlingen, håper det blir informativt og forståelig for alle.

 

 

Dette er en kombi i kaliber 16 / 9,3x 57R  / 360 B.P.E. laget i Liegè i Belgia av Hans Larsen. laget muligens på 1870-80 tallet en gang. Denne har utvendige haner og leufaux under lukker lås. Noe som også var vanlig på gamle svenske hagler i sin tid. Det ser ut til at under tre på løpet var luxus vare på den tid hos Larsen og andre, eller at det muligens var netopp dette som var i skuddet på den tid da de ble laget, det vet jeg faktisk ikke noe om.

Dette er  altså da et kombinasjons gevær med et hagle og et rifle løp, greit om en skulle på jakt og kom over et bytte som stod for langt unna et hagle hold, da kunne en bruke riflen i steden for og kansje få lagt ned bytte. Være seg en rev, rådyr eller kansje opp til elg størelse. Dette konseptet av et våpen har jo vært meget populært opp til i dag, blant småvilt jegere. Dette er dessverre ikke i min samling lenger.

 

Noen artige bilder fra en katalog av Larsens våpen utvalg, dette er jo bare noe få av de modeller han har laget.

Blås opp siden 150% så blir det lettere å lese teksten

Her kan dere se de forskjellige alternative løps profilene og div kaliber

 

 

 

                                                              Har du noen gammle våpen som du vil bli kvitt,ta kontakt pr mail:  torgeir( alfakrøll )gammlevaapen.net      

 T.Paulsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use copy right

                                                                            www.gammlevaapen.net 

        Børsemaker Hans Larsen fra Drammen.

                                                                            www.gammlevaapen.net